Onze werkwijze.webp

De driehoek die ontstaat zodra jullie begeleid worden, zorgt voor een geheel andere dynamiek.

'Dat de ene mens van een andere mens moet houden,

dat is misschien wel de moeilijkste taak die ons is toevertrouwd,

de ultieme taak, de eindtoets, het werk waarvoor al het andere

werk slechts voorbereiding is.'

 

R.M. Rilke

Relatietherapie:

Bij therapie is vaak het uitgangspunt dat er iets mis is of dat het anders moet. Dat is niet de houding die wij in onze begeleiding aannemen. Als relatietherapeuten staan wij naast je, niet boven je. We staan je bij in het omgaan met problematiek en helpen je om zélf met oplossingen te komen.

 

Als relatietherapeuten zijn wij belangrijk want:

 • We bieden een ontvangstruimte voor de moeilijkheden die je ervaart in je relatie. Die ontvangstruimte is er soms bij je partner niet. Door onze open houding nodigen we bij je partner een dergelijke houding uit. Hierdoor wordt jullie communicatie zachter, meer vanuit het hart en warmer. Beide partners ervaren meer toegang en begrip, er komt meer rust en ontspanning.
   

 • We houden de balans in begrip, aandacht en support voor elk van jullie goed in de gaten. Als deze balans scheef dreigt of lijkt te raken dan maken we dit bespreekbaar.
   

 • We stellen grenzen waar nodig en stellen desnoods eisen aan de constructiviteit van de gesprekken. We gaan niet mee in eventuele negativiteit.
   

 • We streven ernaar niet te oordelen. Dat betekent ook dat we niet oordelen over jouw en onze oordelen.

 

 • Wij helpen jullie relatieproblematiek te vertalen naar individuele uitdagingen voor elk van jullie. Zo kan elk door zichzelf aan te kijken individueel werk doen wat ten gunste komt aan de relatie. 

 

 • In de relatietherapie helpen we je om de problemen die je hebt met je partner te verhelderen en te vertalen naar woorden die je partner kan horen en kan begrijpen. 

 

 • We leggen verbanden naar jullie beider verleden, door de diepere achtergrond vanuit bijvoorbeeld de jeugd te verhelderen voor jou en je partner. Dit zorgt voor begrip en compassie voor elkaar waardoor bij elk van jullie meer rust ontstaat. Zo kan een goed klimaat ontstaan in de begeleiding en daardoor in de thuissituatie.

 

 • We leren jullie een andere methodiek van communicatie aan of versterken deze. Dit helpt om op een dieper niveau in contact te zijn en intiem en kwetsbaar met elkaar te kunnen zijn.

 

 • Als het een beetje meezit bieden we jullie zicht op en liefde voor de schoonheid van elkaars diepere essentie. Dat kan je soms helpen de beperkte versie van je partner te vergeven.

 

 • We geven, indien passend, oefeningen mee om thuis te doen - alleen of met elkaar - en stemmen de oefeningen af op jouw/jullie situatie.

 

 • We vragen je (bij deze) commitment op bovenstaande zodat de kaders helder zijn en we snel tot een constructief werkklimaat komen.

 

 • Relatietherapie kan soms best spannend zijn (ook voor ons), daarom larderen we onze begeleiding af en toe met wat humor en prikkelen de fantasie, zodat het luchtig en vrij blijft.

 

 • Als relatietherapeuten onderzoeken we in onszelf wat er gebeurt in de begeleiding naar onze cliënten. We nemen onze verantwoordelijkheid door onszelf hierin persoonlijk aan te kijken, bewustzijn uit te nodigen en in sommige gevallen supervisie aan te vragen. We doen dagelijks onze persoonlijke beoefening zodat we ‘fit’ zijn als begeleiders. 

 

Elke partner heeft zijn/haar effect op de relatie. Relatietherapie wordt daarom ook individueel gegeven, naast begeleiding van jullie als stel.

Onze werkwijze