Alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder

Alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder

Ik heb meerdere relaties gehad in mijn leven. Meerdere keren samengewoond ook. En vaak was dat een worsteling. Relaties vond ik bijna altijd moeilijk. Gelukkig is het zo dat moeilijkheden meestal garant staan voor groei. Groei in bewustzijn, groei in het relateren, groei in zelfkennis en mensenkennis, etc.


Groei ik niet dan blijf ik moeilijkheden ervaren. Dat is wat er gebeurt als ik afhaak of als ik mijn kop in het zand steek voor de moeilijke gevoelens. Nu, achteraf, kan ik dankbaar zijn voor alle moeilijkheden die ik tegenkwam. Ze hebben me gevormd, ze hebben mijn kracht uitgenodigd, ze hebben me geleerd dat ik mijn leven zélf heb te leven.

In mijn huidige relatie, met mijn vrouw Patricia, ervaar ik de waarde van het spiegelen. Ik deel met haar waar ik zit en nodig haar uit hetzelfde te doen. En zij nodigt mij uit om haar te laten weten ‘waar ik uithang in mezelf’. Dat doe ik van nature niet zo. We overleggen samen over de weg die we willen gaan, we weten van elkaar wat ons raakt. Via de ander leren we zo ook onszelf kennen, komen we onszelf tegen en geven we onszelf aan elkaar en aan het leven. Dat is niet altijd makkelijk of fijn - soms is het zelfs pijnlijk - maar het voelt wel heel vervullend en rijk. Beiden hebben we deel aan de relatie en hoe groter het deel is dat elk deelt, des te groter zijn de vruchten die we daarvan plukken. Voor ons, voor onze zoon, voor de wereld.Foto: Met dank aan krzysztof-niewolny-unsplash

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven