Crisis als kans

Crisis als kans

Veel mensen vinden houvast in hun leven door het inbouwen van gewoonte-patronen. Dat gebeurt meestal niet bewust. Er zijn veel handelingen die je gewoon vaak moet doen en ergens ooit heb je een keuze gemaakt hoe en wanneer je die handeling het best kunt doen.

Zo hebben al die keuzes uiteindelijk een groot effect op je gedrag. Het gaat namelijk niet alleen om fysieke handelingen zoals tandenpoetsen of de manier waarop je bijvoorbeeld jezelf afdroogt na het douchen. Het gaat ook over de manier waarop je denkt, over de manier waarop je met jezelf omgaat, met je partner, je collega’s, je leidinggevende, je familie, etc. En misschien voel je al aan dat het ook gaat over de manier waarop je loopt, over je gezichtsuitdrukkingen, je houding, de spierspanning in je lichaam en ‘je innerlijke houding’, etc. Er is dus een systeem ontstaan - al vanaf je geboorte - dat reflexmatig voor jou zorgt. Dit geheel van handelingen en gedragingen is als een soort team dat op elkaar ingespeeld is. Zolang er geen moeilijkheden ontstaan draait dit systeem zijn dagelijkse programma, zonder ogenschijnlijke problemen. Maar zodra er zich een crisis voordoet schudt het hele systeem op zijn grondvesten, letterlijk en figuurlijk. Gevoelens van onrust, verkramping, onzekerheid, angst, boosheid, beklemming etc. steken dan de kop op. Kortom: Het systeem vangt de verandering op door aangeleerd gedrag uit het verleden te herhalen.

Er wordt dus een oud programma losgelaten op een nieuwe situatie, met daardoor meestal helaas een onbevredigend resultaat. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst… Al die vervelende gevoelens en emoties zorgen ervoor dat je je bewust wordt van de noodzaak tot verandering. Dat maakt dat elke crisis die je ervaart een zeer kansrijke situatie is. Een grote kans dat die crisis je terugbrengt bij jouzelf, diegene die jij werkelijk bent ónder dat systeem! Hoe vervelend, heftig of pijnlijk die crisis bij jou ook is, ik kan je van harte aanbevelen om die crisis dus tóch aan te kijken. Want als jij er niet écht bent, wie is er dan? En wat is daarvan het effect op je relatie? Kansrijk dus, die crisis.Foto: Met dank aan alexander-krivitskiy-unsplash0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven