De Obama’s in relatietherapie

Ik las in een krantenartikel van psycholoog René Diekstra dat Michelle Obama onthuld heeft dat zij en Barack in relatietherapie zijn geweest. Ik vind hen mooie mensen en vindt het mooi dat Michelle dit deelt en ook de reden waarom ze in therapie geweest zijn. Niet omdat hun huwelijk in de gevarenzone zit maar omdat ze beiden willen groeien als persoon, als partner en als ouder. Ze wilden vooral leren hoe ze zo goed mogelijk met meningsverschillen kunnen omgaan.


Ze noemde 4 vaardigheden waar ze zich op richten:

  • Communiceer: Reserveer regelmatig tijd met elkaar om om de beurt gevoelens en zorgen te delen.

  • Meta-communiceer: Praat met elkaar niet alleen over problemen maar ook over hoe je met elkaar over problemen wilt praten.

  • Pro-sociale uitwisseling: Zorg dagelijks voor tenminste één lief, warm of blij moment met elkaar in de vorm van zomaar een appje of telefoontje, een aanraking of een compliment.

  • Ceremonieer: Besteed over en weer aandacht aan of sta stil bij bijzondere, positieve momenten uit de relatie-geschiedenis.

Diekstra benoemt dat we het voor de auto heel gewoon vinden, een jaarlijkse APK, maar voor de relatie vinden we het kennelijk niet nodig. Persoonlijk denk ik dat een relatie-APK meer ongelukken voorkomt dan een auto-APK. Kijk maar eens om je heen. Ik vermoed dat minstens 90% van de problemen in de wereld voortkomen uit relatieproblemen.

Ik gun Barack en Michelle nog veel relatietherapie, het zal hun relatie vitaal houden, ook de relatie die ze met zichzelf en met hun kinderen hebben. Velen zien hen als een voorbeeld. Dankjewel Michelle dat je je/jullie kwetsbaarheid toont.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven