Getrouwd...

Een getrouwd koppel in de auto zegt al enkele kilometers niets meer tegen elkaar. Ze hebben net een flinke ruzie gehad, waarbij geen van beiden zijn positie wil prijsgeven.

Na lang stilzwijgen rijden ze langs een boerderij, waar ezels, geiten en varkens staan, waarop de vrouw kil tegen haar echtgenoot zegt: "Familie van jou zeker?” “Yep!" zegt de man terug, “...aangetrouwd!"


Herken je jezelf in een dergelijke situatie? En heb je dan spijt achteraf? Hoe is het voor jou en je partner dat de persoon waar je ooit ‘ja’ tegen zei (in voor en in tegenspoed) soms of zelfs vaak de persoon is waar je hard en kil ‘nee’ tegen zegt? En hoe pijnlijk is het om dan samen onder één dak te leven?


Het vervelende van deze situaties is dat ze pijn doen. Ik weet het uit eigen ervaring. Het breekt ons hart en het trapt op onze ziel. Emotionele pijn zorgt ervoor dat we ons terugtrekken, dat we de luiken dichtgooien en ‘de boel’ afsluiten. Geen communicatie meer, alleen af en toe een koud, afstandelijk gesprek. Geen oogcontact meer en in bed met de ruggen naar elkaar, of anders elk een eigen kamer. In dergelijke situaties is het belangrijk weer voorzichtig contact te maken met het gevoel, de deur op een kiertje en de moed vinden om een witte vlag naar buiten te steken. Vredesonderhandelingen aangaan. Beiden ‘je verlies’ nemen zodat je uiteindelijk beiden wint.


Er zijn vele variaties op dit thema. En allemaal doen ze pijn. Hoe onmogelijk het soms ook lijkt, vredesonderhandelingen zijn vaak waardevol. Ook als je uiteindelijk eventueel niet bij elkaar blijft. Het is echter lastig om er samen uit te komen omdat je beiden in deze dynamiek gevangen zit. Zoek daarom hulp van een goede relatietherapeut. Gun dat jezelf, je partner en jullie kinderen. En kijk eens hier om te zien waarom relatiebegeleiding het overwegen waard is.0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven