Nú ben ik blij!


Vorige week kreeg ik van een coachee een mooi compliment. Ze schreef aan haar collega van HR: “Ik heb best wat ervaring met coaches en met Ivo kom ik echt verder. De aanpak vanuit ‘Zijnsoriëntatie’ is anders dan de coaches die erg gericht zijn op het behalen van doelen en verandering.”


Het maakte me blij en nodigde uit tot het schrijven van deze blog.


Want, het is precies zoals ze het schrijft. Natuurlijk gaan we naar een coach omdat we willen dat er iets veranderd en omdat we een bepaald doel willen bereiken. Dat is een mooi streven waarvan we meestal overtuigd zijn dat het ons ook helpt. Hier bevindt zich echter een valkuil.

Want als we niet uitkijken draven we letterlijk achter ons ‘streven’ aan. Momenten van rust, momenten van genieten, momenten van bezinning, allemaal kunnen ze ten onder gaan aan ‘het streven’. Even spelen met je kind, even een babbeltje maken met een collega bij de koffiemachine, even tijd nemen voor je partner die je aandacht vraagt, het kan nu even niet want eerst moet ik dit, eerst moet ik dat… En zo zijn we druk druk druk.


Onder het streven zit vaak iets vervelends, iets waar we niet mee kunnen of willen dealen. Daardoor komen we in het streven terecht. Het zorgt ervoor dat we dat vervelende niet hoeven te voelen. Dat hoeft niet, want we zijn immers met een oplossing bezig… Dit kan heel uitputtend zijn, in sommige gevallen tot ‘de burnout’ er op volgt. “Maar wat dan, hoe dan? Ik mag toch wel doelen stellen? Ik mag het toch wel anders willen?”


Ja natuurlijk. Echter de enige manier om écht je weg en je route te bepalen, is door eerst te weten waar je je bevindt op de kaart. En zo werkt het ook in jou en mij. Eerst plaats bepalen en dan pas op weg. Ofwel eerst voelen waar je zit en daar zijn waar je bent. Dat leidt altijd tot betere beslissingen en het biedt zicht vanuit een heel ander en ruimer perspectief.


Als je namelijk daar kunt zijn waar je bent, dan hoeft het vaak al niet meer anders. Je leven ontvouwt zich in ‘het nu’ en terwijl dat gebeurt zet je je stappen, behaal je ondertussen je doelen, ben je in rouw over wat je loslaat, ervaar je wat er is, geniet je, ben je verdrietig of blij, etc. Je bent met jezelf en met wat belangrijk voor je is. Deze manier van zijn heeft mijn leven veranderd. Het streven is er nog wel maar ik heb er zicht op en het is veel rustiger en meer ontspannen geworden. Het ‘duwt’ me niet meer. De dwang is er af.

En nu, na het schrijven van deze blog, voel ik me voldaan en ben ik nog steeds blij :-)

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven