Scheiding en verlies

Ook al ben je in relatietherapie, er is geen garantie op succes. Je komt er bijvoorbeeld achter dat de afstand met de ander te groot is geworden. Jullie zijn uit elkaar gegroeid en besluiten uit elkaar te gaan. Verrassend genoeg is het ook in dat geval vaak moeilijk je partner los te laten. Ineens ben je alleen. De wereld draait ‘gewoon’ door en jij staat stil. Alles is anders, je voelt je kwetsbaar, uit balans. Er zijn verwarrende emoties, gevoelens als onrust, verdriet, boosheid, opluchting, schuldgevoel, zelfverwijt, eenzaamheid, angst, etc. Het vergt nogal wat om je plek te vinden in deze nieuwe situatie. Je voelt je alleen of hebt het gevoel dat je alles alleen moet doen. Wat eerst normaal was voelt nu onwennig, leeg, vreemd, unheimisch. Herinneringen doen je wegdromen, huilen, het gemis voelen. Het doet letterlijk pijn!

Hetzelfde geldt als je ongewild afscheid moet nemen omdat je partner overlijdt, of je vader, je moeder, of zelfs één van je kinderen. Heftige gevoelens doen je belanden in chaos. Hoe intenser de band, hoe intenser de rouw, of hoe ‘intenser’ de ontkenning. Wat te doen als je niets voelt? Als je niet verdrietig bent, niet kunt rouwen? Klopt dat wel? Ben je dan een kil persoon, een slecht mens? Hoe ga je daarmee om?

 

Soms gaat het over verlies van je baan of verlies van je gezondheid. Je raakt helemaal van slag. Misschien begrijp je het niet eens, kun je je gevoelens en gedachten niet plaatsen. 

 

Loslaten, verlies, rouw. De meeste mensen vinden het moeilijk en lastig. Ze worstelen ermee, ieder op zijn/haar eigen manier. Je hart heeft nou eenmaal tijd nodig om te accepteren wat je al een tijdje weet. Herken je jezelf hierin, overweeg dan hulp te zoeken. Je hoeft het niet alléén te verwerken. Gedeelde smart is halve smart. Praat met een vriend, vriendin. Zoek een luisterend oor, een meevoelend mens. En natuurlijk kun je ook bij ons terecht. Loslaten is niet makkelijk maar kan er voor zorgen dat je de liefde voor de ander een plek geeft waardoor die ander alsnog altijd bij je kan zijn.

Scheiding en verlies

Je hart heeft tijd nodig
om te accepteren wat je al een tijdje weet.